Recept




Att erbjuda smaker som vibrerar av afrikansk matglädje och att förmedla den frihet som matlagning över eld innebär. 

Afrofood ger direkt eller indirekt något tillbaka till Afrika genom mat som vi säljer samt recept:

Här  hittar du alla våra recept, för såväl bakning eller matlagning. Kika  runt och hitta inspiration för kvällenslunch,  middag eller fester!.  Vår mat passar dig som vill ha ett lättillgängligt och enkelt lunch- och  middagsalternativ. Ät hemma. Ta med dig till jobbet eller  äta efter  träningen.

Vi är stolta över, och vill gärna visa  upp, det goda av Afrikansk sprakande kultur. Men vi kan inte göra detta  utan er! Vi hoppas att få se er beställning så snart som möjligt, och  önskar att ni alla vill hjälpa till att sprida nyheten om oss.

Afrikansk maträtter till:

Till dig som vill prova något nytt.

Till Familjer.

För grupper. 

För dig, som arrangerar konferenser. Catering service och för den som vill smaka exotiska maträtter.


Samosas

TID: 2 TIMMAR!

För 15 portioner

Du behöver

FYLLNING

  • 1 pack köttfärs (nötkött, fläsk, kalkon) (455) eller en påse färskt eller frysta ärtor (150 g)

  • 2 msk färsk koriander, hackad
  • 1st torrjäst
  • 1/2 finhackad lök
  • 2 klyftor vitlök 
  • Salt och peppar efter din egen smak
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk salt
  • olja till fritering
  • 1 påse färskt eller frysta ärtor  (150 g)
  • Olivolja

OMSLAG:

  •  Du kan köpa en färdig tortillas eller (gör ditt eget bakverk):
  • 3 koppar mjöl (375 g)
  • ¼ tsk salt
  • 1 kopp vatten plus 2 matskedar mer (240 ml)
  • 1 msk mjöl, blandad med 1 matsked vatten
  • olja 

Gör så här:

1. Värm olivoljan i en stor panna över medelhög värme. När det är varmt, lägg till nötköttet. Använd en spatel för att bryta köttet och koka i 3 minuter. Tillsätt /blanda lök och koka tills kött är brun och lök är genomskinlig, ca 4 minuter. Tillsätt vitlök, lök, peppar, koriander, kummin i köttet. Koka i 2 minuter. Tillsätt koriander, laga sedan i ytterligare 2 minuter. Ta bort köttpåfyllningen från värmen och låt svalna.

2. I en stor skål, lägg i mjöl, salt, olivolja och vatten. Använd din hand eller en spatel att blanda ihop tills degen är jämn och mjuk.
Form degen i en boll och borsta med olivolja. Låt vila i 30 minuter. 

3. Rulla degen i en 10-tums (25 cm) lång logg. Skär i 10 jämn sektioner. Ta en sektion och rulla den i en boll. Placera bollen på en lättmjölk yta och använd en rullpinne för att rulla ut den i en tunn cirkel om 25 cm i diameter. Lägg fyllning på fickan med köttpåfyllning eller ärtor.

4. Hetta upp olja till ca 180 grader i en kastrull/gryta och när oljan har rätt temperatur, placera försiktigt 6-8 samosar i pannan. Fritera ca. 2-3 minuter på varje sida. Tänk på att inte ha för hög temperatur på oljan när du friterar, 


Puff Puff

Puff Puff, är mycket känd och populär i de afrikanska länder som är lätt att göra och farligt utsök :)  

Friterade bollar gjorda på vetedeg med jäst i. Välj att smaksätta med antingen kanel, Cocosmjölk eller ingefära. Puff puff är godast att äta nyfriterade men kan även serveras några timmar efter fritering.

TID: 2 TIMMAR!

Du behöver

  • 4,5 dl ljummet vatten eller cocosmjölk
  • 8 dl vetemjöl
  • 1st torrjäst
  • 3/4 dl socker 
  • 1tsk ingefära eller kanel
  • tsk salt
  • olja till fritering

Gör så här

  1. Blanda jäst med ljummet vatten och 1 msk socker i en bunke och låt stå i 10 minuter. 
  2. Sikta ner övriga ingredienser i vätskan och vispa smeten klumpfri. Täck bunken med en plastpåse och täck sedan med en bakduk. Ställ bunken i rumstemperatur, gärna på en varm plats som vid ett element. Låt smeten jäsa i ca 45-60 minuter.
  3. Hetta upp olja till ca 180 grader i en kastrull/gryta. Ta lite smet med en matsked och droppa ner smeten i oljan. Jag oljar mina fingrar och drar ner smeten från skeden med fingrarna och försöker samtidigt forma en någorlunda rund boll innan jag droppar ner smeten i oljan. Det kan vara svårt att få till snygga runda bollar eftersom smeten är ganska lös men efter att man friterat ett par stycken får man in tekniken. Det är inte hela världen om man inte lyckas forma perfekta runda bollar, dom blir supergoda ändå.
  4. Fritera ca 2-3 minuter på varje sida. Tänk på att inte ha för hög temperatur på oljan när du friterar, då riskerar bollarna att bli stekta utanpå men degiga inuti.
  5. När bollarna är gyllene lyfter du upp dem från oljan med en hålslev och låter dem rinna av på papper. Pudra över florsocker och servera! Puff puff är allra godast nyfriterade men kan även serveras några timmar efter fritering. De smakar som bäst samma dag som de har friterats.